Modul 1 av 6 – Håndtere følelser

Velkommen

Kurset håndtere følelser, gir deg verktøy du kan bruke når vanskelige situasjoner og følelser forstyrrer din oppmerksomhet.

Introduksjon om øvelsene

Tegnestiftøvelsen
Tegnestiftøvelsen lærer deg å holde fokus. Du lærer denne øvelsen for at det skal være enklere for deg å fokusere på følelser. 

Det er vanskelig å tenke klart når negative følelser er sterke. Du setter Tegnestiften mellom tommel og pekefinger og trykker tegnestiftspissen på pekefingeren. Du presser så hardt at du kjenner smerte. Du bruker samme trykk under øvelsen. Lukk øynene å kjenn på smerten helt til den blir borte. Når smerten er borte åpner du øynene å legger fra deg tegnestiften.

En situasjon
Denne øvelsen anbefales å gjøre før du bruker StoppStressøvelsen. Tren deg på Tegnestiftøvelsen når det er vanskelig å fokusere på følelsen. Er du fokusert kan du komme raskere ut av de vonde følelsene.


Når du skal håndtere følelser er det første du gjør å skrive ned en vond eller vanskelig situasjon. Det er i situasjoner følelsene kommer. Situasjoner som har skjedd, skjer eller du er redd for skal skje. Skriv ned en situasjon som gir deg en vond opplevelse. En situasjon du tenker mye på.

Reaksjon
Når du kommer i en negativ situasjon er det noe du reagerer på. Uten denne reaksjonen får du ingen vonde eller negative følelser. Skriv ned hva du reagerte på i denne situasjonen.
Når du reagerer får du en negativ følelse. Den negative følelsen kan for eksempel få deg skuffet, såret eller sint. Fikk du mange negative følelser, skriv ned følelsen som gjentar seg og tar størst plass i tankene dine.

StoppStressøvelsen
StoppStressøvelsen, du skal nå lukke øynene å kjenne på den sterkeste følelsen. Dukker det opp en ny følelse under øvelsen flytter du fokuset ditt til denne følelsen. Hold fokus på følelsen, hold fokus. 

Lukk opp øynene og lukk øynene igjen å kjenn på følelsen. Gjør det minst 3 ganger. Får du fysisk ubehag eller smerte flytter du fokuset ditt på ubehaget eller smerten. 

Fokuserer på den til den avtar. Når den avtar lukk opp øynene og lukk øynene å fokuser på smerten eller ubehaget en gang til. Får du ikke opp følelsen, ubehaget eller smerten, er det vanlig å føle seg tom. Da tar ikke følelsen tankene dine lengre. Gjør denne øvelsen hver gang negative følelser forstyrrer tankene dine.


Hva gjør du neste gang du reagerer på samme situasjon?
Legg merke til hvilken situasjon som fikk deg til å reagere. Legg merke til hvor sterkt du reagerte og hvordan det påvirker deg. Nå som du vet situasjonen, reaksjonen og følelsen, kan du velge det som er best for deg i denne situasjonen.


Hva gjør du når følelsene tar overhånd og skaper kaos?
Det som er viktig er at du sorterer følelsene etter hvilke situasjoner du reagerer på. Ofte kan det være mange situasjoner og følelser. Kanskje har du erfart at en ting kommer sjeldent alene. Det bygger seg opp, og det er lett å miste oversikten.


Begynn med den situasjonen du reagerer mest på. Bruk StoppStressøvelsen til følelsen er borte. Betyr det veldig mye for deg er følelsen sterk og du må gjøre samme øvelse med samme følelse flere ganger.


Av og til kan det være vanskelig å få tak i følelsen. Skriv ned hvordan du opplevde det. Når du kjenner at følelsene blir sterkere lukker du øynene å kjenner på følelsen.
Er følelsen veldig sterk kan du bruke pusten å dempe følelsen. Etter 10 dype inn og ut pust,  kan du fokusere på følelsen. Husk at du ikke skal bruke pusten ellers før du har fått fjernet den vonde følelsen. Hvis du ikke fokuserer på følelsen, endrer du ikke minnet i hukommelsen.


Når stoppstressøvelsen blir en rutine, vil du erfare at du reagerer mindre, og i noen situasjoner vil du ikke reagere der du før fikk sterke følelser. Er du trygg i situasjonene, de oppleves ikke truende får du ingen negativ opplevelse.
Håper StoppStressøvelsen blir en rutine når ubehagelige og vonde situasjoner skjer.
Lykke til med å redusere og fjerne vonde og negative følelser.