fbpx

Situasjon

Velkommen til Harmoniprogrammet
Du skal nå gjennom 12 trinn som forhåpentligvis vil gi deg en verktøykasse du har med deg resten av ditt liv. Trinn 1 er starten på en spennende indre reise for å oppnå mer harmoni og glede i hverdagen.
For å kunne oppnå bedre livskvalitet er det nødvendig å se årsaken til hva som hindrer deg i å ha det bra. Gjennom dette programmet skal du selv finne svarene ved å kartlegge hva du reagerer på og hvordan det påvirker deg. Du får øvelsene du skal bruke når reaksjonene og ubehagene oppstår. Her vil du bli gauidet trinn for trinn og første trinnet handler om å bli oppmerksom situasjonene som er årsaken til at du ikke har det bra. Uten at situasjonen skjer, kan du ikke få en ubehagelig opplevelse.
Målet med Harmoniprogrammet er at du har ei verktøykasse for å skape mer glede, harmoni og trygghet i hverdagen.

 

Trinn 1 handler om situasjoner du får en negativ opplevelse i.

Bilde med tekst/slagord

Det som er viktig i dette programmet er å være bevisst ditt fokus. Når du er oppmerksom legger du merke til når situasjonene skjer. Hvorfor er det så viktig å være oppmerksom på dine situasjoner? Fordi det er i situasjoner, du reagerer negativt. Hvis du ikke er oppmerksom legger du ikke merke til situasjonen. Det eneste du merker er at du blir i dårlig humør. For å kunne gjøre en forandring er det nødvendig å se i hvilke situasjoner du reagerer og forstå hvorfor du reagerte. Du skal nå trene deg på å ha fokus på de situasjonene som gir deg en negativ opplevelse.

Var du oppmerksom på når startpunktet skjedde?

Hva skjedde i situasjonen?

Var andre involvert i situasjonen?

Hvordan påvirket situasjonen deg?

Hva reagerte du på?

Har du vært i lignende situasjoner tidligere? Hvordan hadde du det før situasjonen skjedde?

 

Se for deg at en situasjon skjer, dersom du ikke får en negativ reaksjon får du heller ingen negativ opplevelse. Du får kun den negative opplevelsen når noe er ubehagelig for deg. Du kan også ha frykt for at noe kan skje i fremtiden som også kan påvirker deg negativt akkurat nå.

Det som er viktig her er å redusere de vonde opplevelsene og forstå hvorfor de skjer og hvordan de påvirker deg. De positive opplevelsene skal du fortsette med, de gir deg allerede et godt resultat. Her skal du lære å bli oppmerksom på de situasjonene som skjer i din hverdag og hvordan de påvirker deg på godt og vondt. Du skal ha fokus på de situasjonene du opplever som gir deg vonde følelser. Du skal trene deg på å se hva situasjonene gjør med deg. I Harmoniappen finner du  StoppStressøvelsen som skal hjelpe deg å komme raskt ut av den negative opplevelsen.

 

NB!

Når du kartlegger situasjonen i harmoniappen, er det viktig at du kun tar en situasjon av gangen. Når du følger en situasjon vil du se hva du reagerte på og du får innsikt og forståelse hvordan det påvirker både kroppen og sinnet ditt. Dette er startpunktet på å se når reaksjon- og handlingsmønstret ditt aktiveres.

Video
Lisa tegneserie

Det du nå skal bli oppmerksom på er: Hver gang du kommer opp i en situasjon som du føler er negativ, og du blir sur, irritert og lei deg, kjenn etter- hva reagerte du på i denne situasjonen? Når kommer du i situasjoner som gir deg en negativ opplevelse? Du skal nå trene deg på å se hva den situasjonen gjør med deg. Bli bevisst på hva du reagerer på og hvor raskt du handler. Dette er det som gir deg de vonde opplevelsene.

Hvor var fokuset ditt når situasjonen skjedde?

Nå skal du tenke gjennom:
Hva har skjedd i dag?
Har det vært noen situasjoner du har reagert negativt på?

A Negativ

B Nøytral

C Positiv

Noter i hvilke situasjoner fikk du sure fjes.
Noter hvor mange sure fjes du har hatt i dag.
Hvor mange nøytrale og blide fjes har du hatt i dag?

0————————————6

Noter styrken på opplevelsen i sitasjonen.

Legg merke til når du kommer i situasjoner, hva som får deg til å få de nøytrale og negative fjesene og når får du det positive smilefjeset. Er det noe du kan gjøre som er bra for deg så de får flere smilefjes.

BLOMSTEN:

Tegn deg en blomst. Skriv inn situasjonene du fikk en negativ reaksjon av, i blomsten.

I midten skriver du situasjon. I bladen skriver du opplevelsene. Feks. Jeg ble lei meg for kommentaren jeg fikk. Jeg blir så irritert. Jeg blir alltid avbrutt. Jeg er alltid på etterskudd. Jeg rekker ikke noe av det jeg har lyst til. Jeg synes hverdagen er slitsom. Jeg føler ikke at jeg mestrer oppgavene på jobb.

Spørsmål:
1) Er du oppmerksom på når du reagerer i en situasjon?
2) Når du tenker etter, er det noen du reagerer oftere på enn andre?
3) Kommer du ofte i situasjoner du bør, skal og må?
4) Er det noen situasjoner der du alltid er for sent ute?
5) Har du ofte uflaks i situasjoner?
6) Er det noen negative situasjoner som gjentar seg i din hverdag?

Notatblokk:

Du skal nå trene deg i å se alle situasjonene som skjer i løpet
av en dag.
-hva skjedde
-hva reagerte du på?
-hvorfor reagerte du?
-gjorde du noe du ikke ville?

-hvilken opplevelse fikk du?

 

Tren oppmerksomheten din. Still deg selv spørsmålet:  Skjer de fleste situasjonene på dagtid eller kveldstid? På jobb eller hjemme? Klokkeslettene under er for at du skal bli oppmerksom når er det de fleste situasjonene oppstår? Og er det noen spesielle mennesker som er involvert i situasjonene.

———————————–
7.00  12.00  16.00   20.00

Skriv ned hvordan du opplevde situasjonen. Noter om situasjonen har skjedd før. Skriv ned hvordan denne situasjonen påvirket deg.
I neste trinnet får du mer innsikt hvordan reaksjonene påvirker deg.

 

Huskeliste Situasjon
Legg merke til hver gang en situasjon oppstår og du får en negativ opplevelse. Legg merke til i hvilke situasjoner du opplever at noe er ubehagelig. Legg merke til hva situasjonene gjør med deg.

Målet for trinn 1:

Se dine situasjoner og se hvordan situasjonen påvirker deg!

Lykke til!