fbpx

Følelser

Velkommen til trinn 3 som handler om dine følelser.

Dette er det mest krevende trinnet du skal utforske og trene deg på. Følelsene gir deg lærdom. Når du forstår følelsene dine kan du skape en god livskvalitet i tiden fremover. Du vil mest sannsynlig få et helt annet forhold til følelsene dine og deg selv når du erfarer hvor kraftfulle følelsene er, på godt og vondt.

Som vi nevnte i trinn 2 så setter reaksjonene igang sterke følelser. Når du opplever en situasjon som gjør deg sint eller irritert, er styrken på følelsen høy.

Hvordan påvirker følelsene deg?

Først skal du trene deg i å se hvor mye følelsene påvirker deg. Du skal også ha fokus på når følelsene tar oppmerksomheten din. Er du oppmerksom på følelsene dine og kjenner hvordan du svinger som en berg og dalbane. Noen ganger er du glad og andre ganger er du sur. Følelsene bestemmer humøret ditt.

Målet med dette trinnet er å komme raskt ut av vonde følelser. Når du opplever vonde følelser kan det ligge en skjult redsel bak den vonde følelsen. Tren deg på å se bak den vonde følelsen, still deg selv spørsmålet, hva er det egentlig du reagerer på. Finn ut om det skjuler seg en redsel bak følelsen. Følelsene kan være din beste venn, men kan også være din største trussel.

Håper du har trent mye på hva du har fokus på og hva som skjer når vanskelige situasjoner oppstår. Håper du syns det er spennende og interessant å bli enda bedre kjent med deg selv.

Hvordan oppfører du deg når de vonde følelsene tar fokuset ditt?

Vil du helst unngå følelsene, legge lokk på de, for å slippe å forholde deg til de. Er du opptatt av å forstå hvorfor og hvordan følelsene påvirker deg. Uansett hva du gjør er følelsene en viktig del av deg og styrer deg enten du vil eller ikke. Ofte tenker du ikke over følelsene, de bare kommer.

Reagerer du ofte på andre? Synes du de er drittsekker eller har en dårlig oppførsel? Bør de skjerpe seg eller forandre seg? Du kan aldri bestemme eller forandre andre. Du kan være uenig i oppførselen til andre men du kan aldri få et annet resultat så lenge de ikke er villige til å forandre seg.

Hva har du fokus på i dag? Forstyrrende vonde følelser, eller det som betyr noe for deg, å du trives med?

Når du skal fokusere på følelser holder du oppmerksomheten på den sterkeste følelsen til den avtar og blir borte. Når du fokuserer på følelsen kommer det ofte en kroppslig reaksjon. Etter at du har fokusert på følelsen retter du oppmerksomheten på den kroppslige reaksjoene du får når du fokuserer på følelsen. Hold fokuset på den krioppslige reaksjonen til den blir svakere og helst forsvinner.

Det kan være du må gjøre øvelsen mange ganger for å få følelsen vekk, og følelsen kan også forandre seg når du holder fokus.

Står du fastlåst i en vond følelse, er det som å gå i sirkel, du ser ikke klart og styrken på følelsen blir sterkere. Tilslutt tar den vonde følelsen all din oppmerksom. Den styrer kvaliteten på din hverdag.

Video

Se for deg en situasjon du reagerte på. Hvilken følelse fikk du i denne situasjonen? Hadde du flere følelser? Finn den følelsen som tok mest oppmerksomhet.

I Harmoniappen ligger StoppStressøvelsen.  Hvordan bruke StoppStressøvelsen:
Kjenn etter, er det noe du er sur, irritert, sint, skuffet , misfornøyd med?
Kjenn på den sterkeste vonde følelsen.

Du skal nå bruke StoppStressøvelsen til å komme ut av denvonde følelsen – link til StoppStressøvelsen.

 

Skriv ned hvor mange situasjoner som har skjedd, hvor du var A, B eller C.

 

A Negativ


B Nøytral

C Positiv følelse

Hvor mange negative følelser har tatt fokuset ditt i dag?

BLOMSTEN:

Spørsmål:
1. I hvilken situasjon reagerte du?
2. Hva reagerte du på?
3. Hvorfor reagerte du?
4. Hva var det som fikk deg til å reagere?
5. Hva gjør det med deg?
6. Hvordan påvirker det deg nå?
7. Hvor lenge påvirker det deg?

Er du redd i noen av de spørsmålene over?

 

Oppfordring:
Bruk Stoppstressøvelsen for det du er redd for nå og i
fremtiden, etter at du møtt følelsen over.
Håper du får deg mange positive opplevelser.
Etter at du har kjent på den vonde følelsen tenk på noe som
gjør deg glad og er bra for deg.
For eksempel :

Hvordan skal barna mine klare seg i fremtiden…..

Notatblokk:

Skriv ned hva som er tungt å bære for deg.

Sjekkliste:

Tenk gjennom før du legger deg:
Hvor har fokuset ditt vært i dag?
Hvilke situasjoner har du reagert på?
Hvilke følelser har tatt oppmerksomheten din?
Prøv å kom inn i en god følelse før du sovner. Tenk på noe du
vil, tenk at du tar hensyn til deg også.

Huskeliste følelser:
Legg merke til hver gang humøret ditt forandrer seg.

Husk å stoppe opp og bruke stoppstressøvelsen hver gang du har en negativ følelse.

 

Målet for trinn 3:

Se situasjonen som skjedde. Vite hva du reagerte på og hvorfor. Få den negative følelsen til å avta eller forsvinne. Holde fokus på den kroppslige situasjonen som kom i forbindelse med den negative følelsen.

Råd:

Etter at du fokusert på den negative følelsen. Gjør noe du blir gla av. Anbefaller å bruke Slappavøvelsen i Harmoniappen. ( link til slappavøvlsen

Lykke til med å redusere og fjerne vonde følelser, håper du
erfarer hvor mye følelsen styrer din hverdag.