fbpx

Smerte

Velkommen til trinn 10 som handler om sammenhengen mellom følelser og smerte.

Dette trinnet handler om smerte.  For å kunne forstå sammenhengen mellom følelser og smerte er det nødvendig å forstå hvordan reaksjon og handlingsmønster fungerer.

Du skal nå trene deg på å bli oppmerksom når smertene kommer. Du skal legge merke til om styrken på smerten varierer. Når du ikke har sterke smerter tar ikke smerten oppmerksomheten. Er smerten høy tar den mye oppmerksomhet og det er vanskelig å være tilstede og få med seg det som skjer.

MANN

Legg merke til hvordan smerten påvirker humøret ditt. Det er lettere å bli irritert når du går med smerter, søvnen blir dårligere og livskvaliteten blir redusert. Hvordan påvirker smerten ditt humør.

A Negativ følelse

B Nøytral

C Positiv følelse

 

Hvor mye påvirker smerten ditt humør og ditt overskudd? Neste gang du har smerter, kjenn på hvor sterk smerten er?

Røde terninger

1                                               6
——————————–

Når du kommer i en situasjon og du reagerer negativt og får en vond følelse gir det ofte smerte eller ubehag. Det betyr i praksis at mange av de smertene og ubehagene du sliter med i hverdagen, kan komme fra den følelsesmessige opplevelsen. I medisinspråket kalles dette for stress, det er en mental belastning som du kjenner kroppslig som smerte eller ubehag.

Bilde tannverk

Når kroppen varsler smerte, har smerten et budskap. Får du tannverk tar du kontakt med tannlegen og bestiller time så fort du kan, hvis ikke tannlegeskrekken er for stor. Da er det redselen som hindrer deg i å bestille time. Noe som fører til at du kan få enda mere smerte. Når tannverken blir for høy må du ha hjelp enten du vil det eller ikke.

Smerter i kroppen varierer i styrke. Noen har mer smerte om morgenen andre på kvelden eller på natten. Når smerten varierer i intensitet ,legg merke til når smerten er sterkest. Tren deg på å kjenn etter hvordan du har det når smerten er lav og når smerten er sterk.

 

Når du har smerter i kroppen rett oppmerksomheten på hvordan du har det akkurat nå. Bruk trinnene i harmonimetoden og tren fokuset ditt på hva du tenkte på eller hvordan du hadde det når smerten kom.
Fikk du mer smerter i en situasjon? Var du i aktivitet i denne situasjonen eller var du i ro? Hvis du var i aktivitet, kan det ofte være en betennelse. Da kan det være lurt å sjekke det ut, og få ned betennelsen så raskt som mulig.
Du kan også legge merke til fokuset ditt og kjenne på om det er noe du er irritert over. Er du irritert bruker du stoppstressøvelsen helt til irritasjonen er borte. Legg merke til om smerten er redusert eller borte når irritasjonen ikke lengre tar oppmerksomheten din. Følg trinnene i harmonimetoden og se om det er noen repeterende mønster når smerten er sterk og når smerten er svak.
Går du rundt med kroniske smerter, og smerten kommer fra Autoimmune sykdommer, skyldes det at kroppen er i en kronisk stresstilstand . Du kan gå rundt i denne stresstilstanden men føler ikke selv at du er stresset. Når du ikke tenker på det, fordi det er en vane å ha vondt, er kroppen i en kronisk negativ tilstand. Ofte er du i denne tilstanden uten å vite at du er i en kronisk tilstand. Du har vært i denne tilstanden så lenge at det er helt normalt. Det er bare sånn.

BLOMSTEN:

Skriv smerte i midten og i bladene skriver du i hvilke situasjoner smerten er sterkere eller svakere, om det er en forskjell.

Video av syrepkt

Når følelsene setter seg som smerte i kroppen.
Her finner du en tegning merket med noen følelser som kan være årsak til smertene.
Det er også delt opp i venstre og høyre side. Lang  erfaring har vist at når du er irritert på deg selv setter det seg på venstre side, reagerer du på andre setter smerten seg i høyre side. Test ut og gjør dine egne erfaringer.

Smerter utløst av stress og vonde følelser
Bilde av dame/ mann
Foran og bak

Eksempel video
Tenker på en situasjon
Hvordan skal du klare deg økonomisk
Utrygg for hva som skal skje, i usikre tider
Vondt i venstre hofte

Spørsmål:

I hvilke situasjoner har du smerter?
Hvor sitter smerten?
Hva er du opptatt av?
Hva forteller du deg selv i forhold til smerten?
Hva er du bekymret for?
Hvilken følelsen får du når du tenker på smerten?
Hva begrenser smerten deg på?

Notatblokk:

Tar du deg sammen når du er med andre?

Skriv ned hva det gjør med deg hvis du må ta deg sammen?

Skriv ned hva du sliter med å hvordan du har det?

Får du opp vonde følelser når du skriver – bruk StoppStressøvelsen.
Skriv ned hvor mye fokus du har på smerter

Skriv ned hvor mye fokus du har på kroppen din
Hva sier du til deg selv i forhold til kroppen din
Hva er du fornøyd med
Hva er du misfornøyd med
Hvor mye oppmerksomhet gir du kroppen din
Skriv ned hva du vil endre på

Skriv ned hvorfor du vil endre på dette
Skriv ned hvordan kroppen din sier i fra
Skriv ned hvordan du kan lytte til kroppen din og ta vare på den

Huskeliste smerte:

Hvordan har du det når smertene tar fokuset?

Er det noen sammenheng med hvordan du har det og smertene i din kropp?

Målet for trinn 10:

Legg merke til om dine smerter kan variere og hvilke situasjoner den gjør det. Når har du det bedre? Du kan få god hjelp av Slappavøvelsen for å få musklene å spenne ned.

Lykke til med å forstå hvilke signaler kroppen din gir deg.